Jij als model

“Maar ik ben geen model”, hoor ik vaak als reactie als ik mensen vraag of ze een keer willen poseren. “Iedereen is model”, zeg ik dan. Zodra je voor mijn camera staat, of die van iemand anders, ben je model. Zo simpel is dat.

“Maar ik zie er niet uit als een model”, is dan vaak de volgende reactie. Waarna een uitleg volgt dat je er niet uit hoeft te zien als een fotomodel of celebrity zoals we die kennen van de covers van glossy tijdschriften. Die foto’s zijn geperfectioneerd in Photoshop, missen karakter en spontaniteit en zeggen meestal bizar weinig over de persoon die op de foto is afgebeeld.

Als fotograaf ben ik veel meer geïnteresseerd in de persoon op de foto, zijn of haar eigenaardigheden, persoonlijkheid en uitstraling. Dát is toch hetgene wat ons uniek maakt en onderscheidt van anderen. Het is juist de kunst om dat vast te leggen, niet om het zoveel mogelijk weg te poetsen zodat we allemaal min of meer op elkaar lijken.

“Ik vind mezelf niet mooi”. “Nou en?”, denk ik dan. Eigenlijk zou iedereen zichzelf minstens één keer per jaar moeten laten fotograferen. Minstens één mooie, goede foto per jaar. Voor later. Ik ben er zelf een paar jaar geleden mee begonnen en heb er spijt van dat ik dat niet eerder heb gedaan. Kies een setting, kleding en pose die op dat moment bij je past en bouw zo een levensverhaal op in de vorm van beelden. Zelfs nu al, na een paar jaar, kijk ik met veel plezier terug op de beelden die ik heb gemaakt. Ik zie hoe ik verander, mijn haar, mijn lijf, de blik in mijn ogen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alternative photography